Yoghurt, plattekaas en zure room

Sector in cijfers

De Belgische zuivelsector biedt de consument een ruim assortiment zuivelproducten die gegeerd zijn in binnen- en buitenland. De 540.843 melkkoeien in België zorgen voor kwaliteitsvolle Belgische melk, Belgische kazen en veel andere soorten zuivelproducten.

Vandaag zijn er 

  • 540.843 melkkoeien
  • 5.884 melkveebedrijven
  • 4,4 miljard liter opgehaalde melk
  • 6.080 jobs in de zuivelindustrie
  • 7,0 miljard euro omzet 

Belgische zuivel geniet faam omwille van zijn superieure kwaliteit en voedselveiligheid. Van bij productie en de verwerking tot bij de consument staan Belgische melk en zuivelproducten bekend voor hoge kwaliteitstandaarden. Die worden gegarandeerd door de strenge lastenboeken doorheen het hele productie- en transportproces, zoals het IKM-lastenboek (Integrale Kwaliteitszorg Melk) en MCC (Melkcontrolecentrum Vlaanderen). 

Volgens het jaarverslag van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) verwerkte de Belgische zuivelindustrie in 2020 4,7 miljard liter melk. De melkverwerking is de laatste jaren fors gegroeid: ten opzichte van 2006 wordt er 53% meer melk verwerkt. Enerzijds stegen de melkleveringen van de Belgische landbouwers en anderzijds werd er ook netto meer melk voor verwerking ingevoerd. Dat bracht ook een sterke toename van jobs binnen de Belgische zuivelindustrie met zich mee. Dat aandeel groeide vijf jaar op rij.

Kaasassortiment

Belgische markt

Hoeveel melk en zuivelproducten worden er in ons land geproduceerd en geconsumeerd? Da's best veel.

Lees meer
Vrachtschip met containers

Belgisch exportverhaal

De Belgische zuivelexport groeit jaarlijks. De voorbije jaren hebben de melkveehouders en de volledige zuivelindustrie dan ook fors geïnvesteerd in export.

Lees meer

Laatste nieuws

Voedingsaanbeveling zuivel
Algemeen

"Zuivel heeft unieke troeven om de groeiende wereldbevolking te voeden én een rol te spelen in het klimaatvraagstuk"

De zuivelsector is zich bewust van de uitdagingen die er zijn. Toch is de sector veerkrachtig en dynamisch genoeg om...

Lees meer
Factbook 2024
Algemeen

Factbook 2024: Zuivel vandaag & morgen

Hoe draagt de sector bij aan een duurzamere toekomst? Welke uitdagingen maar ook kansen zijn er? Lees het in ons...

Lees meer
Melkmeisje 2.0
Algemeen

Melkmeisje 2.0: na 364 jaar nog altijd melk op tafel

Op zaterdag 1 juni is het Wereldmelkdag. Om dat te vieren, kreeg het Melkmeisje van Johannes Vermeer een make-over. 

Lees meer
Joris Relaes
Algemeen

"Back to basics, mét de technologie van vandaag"

Circulaire landbouw draagt bij aan de voedselproductie van de toekomst. Maar welke mogelijkheden hebben melkveehouders vandaag om kringlopen te sluiten? Joris...

Lees meer
IJsjes
Algemeen

Favoriete ijscombinatie van de Belg: bolletje vanille-ijs met chocolade of mokka

Volgens onderzoek houdt de Belg van klassieke smaken: vanille-ijs met een bolletje chocolade of mokka zijn de populairste combinaties. Meer dan...

Lees meer
Koeien in de weide
Algemeen

Duurzame zuivel 2021: klimaat & energie

Elk jaar publiceert de zuivelsector verschillende artikels rond zuivel & duurzaamheid. Een overzicht.

Lees meer
Yoghurt
Algemeen

Wereldmelkdag 2021: De Vlaming houdt van lokale en pure (zuivel)producten

De COVID-19-pandemie heeft een enorme impact op de Vlaming. Een jaar dat zich grotendeels in lockdowns afspeelde, bracht veranderingen in...

Lees meer
Melk
Algemeen

Wereldmelkdag 2020: Zuivel is en blijft een basisproduct in het winkelkarretje van de Vlaming

8 op 10 Vlamingen vinden dat zuivel zijn plaats binnen een gezond voedingspatroon verdient en voor 9 op 10 is...

Lees meer