Kaasassortiment

Belgische markt

Productie

In ons land produceren melkveehouders ruim 4 miljard liter melk per jaar. Ongeveer 70% van die melkproductie vindt plaats in Vlaanderen, 30% gebeurt in Wallonië.

De melkverwerking is de laatste jaren fors gegroeid: ten opzichte van 2006 wordt vandaag 53% meer melk verwerkt. De melkleveringen van de Belgische landbouwers stegen, maar er werd ook netto meer melk voor verwerking ingevoerd.

Consumptiemelk, verse zuivelproducten, kaas, boter en melkpoeder hebben het grootste aandeel in het assortiment. 

Aandeel zuivelproducten in productie 2020

Consumptie

Zuivelproducten worden door vrijwel alle Vlaamse gezinnen gekocht en meer dan de helft gebruikt het ook dagelijks. Volgens zo'n 9 op de 10 Vlamingen maakt zuivel vandaag onmiskenbaar deel uit van onze eetcultuur (86%) en zal het dit in de toekomst ook blijven doen (80%). Ze vinden dat zuivel past binnen een gezond voedingspatroon (78%).

“96 % van de Belgische gezinnen koopt witte melk, met de leeftijdscategorie van 30 tot en met 39 jaar als topkopers.” 

Witte melk wordt gezien als een natuurlijk, voedzaam en gezond basisproduct dat je altijd in huis moet hebben, zeker voor de kinderen. Zo zie je dat 7 op de 10 het een onmisbaar deel van een evenwichtige voeding vinden en dat meer dan 8 op de 10 Vlaamse gezinnen melk in huis hebben (83%). Op een gemiddelde dag in 2020 at maar liefst 83% van de Belgen een zuivelproduct.

Geniet van elk moment. Geniet van melk

Vlamingen zien melk als een onmisbaar basisproduct dat voor veel toepassingen en op veel momenten gebruikt wordt: om puur te drinken, om zelf chocolademelk, milkshakes of smoothies te maken, als toevoeging aan ontbijtgranen, havermout of koffie en natuurlijk bij het koken of bakken (denk maar aan puree, pannenkoeken, desserten en sauzen). De vaakst gebruikte zuiveltoepassingen blijven bakboter, smeerboter, melk in de koffie, kaas en yoghurt. De 3 zuivelfavorieten zijn kaas, yoghurt en roomijs.

Uitgaven aan zuivelproducten

De consumptiecijfers hierboven zijn afkomstig van:

  • GfK-cijfers België 2020 
  • Zuiveltracking 2021 (online kwantitatief onderzoek bij 600 Vlamingen 18-65 jaar door iVox in opdracht van VLAM)
  • U&A consumptiemelk 2017 (online kwantitatief onderzoek bij 1.000 Vlaamse VVA’s 18-65 jaar door iVox in opdracht van VLAM)
     
Yoghurt, plattekaas en zure room

Sector in cijfers

544.432 Belgische melkkoeien zorgen voor kwaliteitsvolle Belgische melk, Belgische kazen en veel andere zuivelproducten.

Lees meer
Vrachtschip met containers

Belgisch exportverhaal

De Belgische zuivelexport groeit jaarlijks. De voorbije jaren hebben de melkveehouders en de volledige zuivelindustrie dan ook fors geïnvesteerd in export.

Lees meer