Beluister onze podcast 'De Zuivele Waarheid'
De Zuivele Waarheid: dat zijn vijf podcastafleveringen die een eerlijke en actuele kijk bieden op de melkveehouderij in België. Host Hetty Helsmoortel ging op zoek naar concrete antwoorden op kritische vragen: is melk nu eigenlijk écht goed voor je gezondheid? Wat is de impact van zuivelproductie op het milieu? Horen koeien niet thuis in de wei in plaats van in de stal?
Hetty ging in gesprek met academici, voedingsdeskundigen en Vlaamse melkveehouders om een antwoord te krijgen.
Die antwoorden ontdek je hieronder, of op Spotify, Google Podcast & Apple Podcast!
Aflevering 1: Voeding & gezondheid
Voeding & gezondheid gaat over de rol van zuivel in een gezond eetpatroon & de voedingsdriehoek. Aan het woord:
- Inge Coene (voedingsdeskundige bij NICE)
- Ien Vitse (performance chef en sportdiëtiste bij Team Jumbo-Visma)
- Jolien Plaete (senior stafmedewerker gezonde voeding bij het Vlaams Instituut Gezond Leven)
Aflevering 2: Klimaatimpact en CO2
Klimaatimpact en CO2 is de eerste van twee afleveringen die focussen op duurzaamheid en gaat voornamelijk over CO2-uitstoot en methaan. Aan het woord:
- Prof. Annemie Geeraerd Ameryckx (Departement Biosystemen, MeBioS division, Sustainability in the Agri-Food chain group van de KU Leuven)
- Bart Vanderstraeten (melkveehouder Koeweidehof)
- Prof. Veerle Fievez (faculteit bio-ingenieurswetenschappen bij de UGent)
Aflevering 3: Meer dan CO2
Meer dan CO2graaft verder door op de duurzaamheid binnen de sector met thema’s als bodemimpact, waterverbuik en biodiversiteit. Aan het woord:
- Ilse Van Den Broeck (directrice praktijkcentrum Hooibeekhoeve)
- Petra Thys (melkveehoudster De Laerhoeve)
- Tessa Avermaete (onderzoekster bij SFERE (KULeuven))
Aflevering 4: Dierenwelzijn
Dierenwelzijn bespreekt wat dierenwelzijn in de melkveehouderij inhoudt en zoomt in op de initiatieven die melkveehouders nemen ter bevordering van het welzijn van de dieren. Aan het woord:
- Dr. Pieter Passchyn (dierenarts en oprichter Milk@vice)
- Hannelore Knockaert (melkveehoudster Beepophof)
- Dr. Bert Driessen (dierenarts en onderzoeker dierenwelzijn)
Aflevering 5: Veelzijdigheid van melk
Veelzijdigheid van melk geeft een kijk op de zuivelverwerking en plaatst melk in een sociaal, cultureel en historisch kader. Aan het woord:
- Barbara Kerkaert (R&D en Quality Control bij Inex)
- Louis-Philippe Deweer (kaasmaker en eigenaar ’t Groendal)
- Prof. Frédéric Leroy (voedingstechnoloog bij de VUB)
Beluister de podcast nu
Je vindt 'm op Spotify, Google Podcast & Apple Podcast.