Dubbeldoelkoeien

De Vaerendriesch in Kortenaken trekt volop de kaart van biodiversiteit

Biodiversiteit

|

19 oktober 2022

Wie & wat?

  • melkveehouders Jarno en Luc Vandepoel
  • bioboerderij met 70 dubbeldoelkoeien
  • jaarproductie van 5.000 liter melk per koe
  • 100% autonoom
  • biodiversiteit als rode draad
Luc & Jarno Vandepoel

Koeien zijn graseters en dat moet je ten volle benutten, zodat zowel de dieren als de melkveehouders en de consumenten er baat bij hebben. Vanuit die gedachte runnen zoon Jarno en vader Luc Vandepoel hun bioboerderij in Kortenaken, met een 70-tal wit-blauw-dubbeldoelkoeien. Biodiversiteit is de rode draad door De Vaerendriesch. 

De boerderij ligt in het Hageland, in de Velpevallei in Hoeleden, en produceert melk, vlees en akkerbouwproducten. Als een van de weinige Vlaamse melkveehouders werken Luc en Jarno er nog met het streekeigen wit-blauw-dubbeldoelras.  

Jarno Vandepoel: “We hebben een melkproductie van 5.000 liter per koe per jaar. Dat is een stuk lager dan bij de meeste collega-melkveehouders, maar wij werken dan ook uitsluitend met eigen voeders. We kopen dus niks aan. Ons krachtvoer bestaat uit een mengteelt van veldbloemen en onze voeders zijn voor 90% gras met daarbij een beetje maïs en voederbieten.”

Vader en zoon runnen het familiebedrijf op een zo ecologisch en diervriendelijk mogelijke manier, waarbij ze bewust kiezen om volledig autonoom te zijn. “Zo maken wij onszelf minder afhankelijk van anderen en van prijsfluctuaties, waardoor wij makkelijker een standvastig inkomen kunnen realiseren.”

Etende dubbeldoelkoe

Biodiversiteit is de rode draad door De Vaerendriesch. “Dat begint al bij het ras van onze koeien, dat met uitsterven bedreigd is. Onze graslanden zijn oude graslanden en bevatten veel verschillende soorten planten. En met oud bedoel ik ook heel oud (lacht), want dat zijn graslanden van mijn overgrootvader die nog nooit geploegd of gescheurd geweest zijn. De hoeveelheid koolstof in de bodem van die graslanden ligt dan ook enorm hoog. We zaaien ook kruidenrijke graslanden als we nieuwe graslanden zaaien. En we hebben net met Regionaal Landschap hagen geplant die we binnen twee jaar gaan vlechten. Zo kunnen we naar een natuurlijke afspanning om onze koeien binnen te houden, zonder prikkeldraad of elektriciteitsdraad.” 

De bioboerderij werkt al meer dan 15 jaar samen met Natuurpunt, voor het beheer van het heibos. “Biodiversiteit is echt een thema dat we door De Vaerendriesch kunnen trekken. We proberen hier ook zo circulair mogelijk te werken. Dus onze koeien eten het gras, de koeien worden gemolken en de melk wordt verkocht in onze hoevewinkel, samen met andere producten zoals ons rundvlees, ons zelfgemaakt ijs en producten van collega-landbouwers.”