“Zelfvoorzienend op alle vlakken én gezondere koeien”
Klimaat
|22 juni 2018
In Zottegem runnen Chris en Leen Steenhuyse Hoeve ’t Alkeveld, met 110 melkkoeien, 80 hectare grond en een hoevewinkel. Het melkveebedrijf is een voorbeeld op het vlak van duurzaamheid. Zo draait de boerderij voor 95% op regenwater en 100% op gerecupereerde energie. Ronduit uniek is het gebruik van gezuiverd regenwater als drinkwater voor de koeien. “We willen zelfvoorzienend zijn op alle vlakken: grondstoffen, energie, water… Een korte keten is het meest duurzame model voor de melkveehouderij. Tegelijk zetten we in op een sterke lokale verankering.”
In 2005 namen Chris en Leen het bedrijf over van Chris' ouders. Het was toen een typisch gemengd bedrijf, 50% akkerbouw, 50% melkvee. “Samen met de ouders zijn we gestart met zuivelverwerking, een zuivelwinkel met ijssalon. Alleen bleek dat moeilijk te combineren met de koeien op tijd melken. En dus melken we nu al tien jaar met twee melkrobots. Het blijft evenveel werk – filters vervangen, kuisen… – maar je kan je flexibeler organiseren. Bovendien kan je heel wat gegevens uit die melkrobot halen – je weet precies welke koe hoeveel melk geeft in hoeveel melkbeurten – én hebben de koeien ook minder stress doordat ze zelf initiatief kunnen nemen om gemolken te worden.”
Jullie hergebruiken bijna al het regenwater dat jullie opvangen. Hoe werkt dat?
“Al het regenwater van stallen en loodsen vangen we op in ondergrondse kelders. Als straks onze nieuwe stal met regenwateropslag er nog bij komt, kunnen we toch zo’n 800.000 liter stockeren. Dat water ontsmetten we via zoutelektrolyse en gebruiken we voor vrijwel alles: als drinkwater voor de koeien, als reinigingswater, in het huishouden… De boerderij draait voor 95% op regenwater, enkel de zuivelverwerking gebeurt op leidingwater omwille van hygiëne. We merken trouwens dat onze koeien veel liever én meer drinken van regenwater, en dat ze ook meer melk geven. Sinds onze koeien gezuiverd regenwater drinken, zijn ze ook veel gezonder. Onze veeartskosten liggen bijzonder laag, dat komt ook doordat we proactief investeren in dierenwelzijn – denk aan koeborstels, dikke ligbedden, voederbuizen in de stallen… Je kan dus perfect duurzaam en rendabel zijn, als je de goede balans zoekt tussen dierenwelzijn en productie.”
Hoe investeren jullie in duurzame energie?
“We hebben zonnepanelen en we hebben geïnvesteerd in een zonneboiler die rechtstreeks opbrengt. Ook doen we aan warmterecuperatie in de stal. De warmte uit de melk – de melk heeft 37 graden als hij uit de koe komt – wordt gerecupereerd om water op te warmen. Anderzijds wordt melk gekoeld door een dubbel voorkoelsysteem: eerst gewoon met koud water uit de regenwaterput, dan met ijswater. Voor onze boerderij zijn we op energievlak zelfvoorzienend. We streven ernaar om zelfvoorzienend te zijn op alle vlakken, met eigen grondstoffen. Een korte keten is het meest duurzame systeem voor de melkveehouderij.”
Jullie hebben niet alleen aandacht voor milieubewuste investeringen. Hoeve ’t Alkeveld is ook een beleefboerderij met hoevewinkel.
“Ja, op woensdagen en in het weekend kunnen mensen onze boerderij vrij bezoeken: rondlopen in de stallen en genieten van het hoeve-ijs. Ook een sterke lokale verankering maakt volgens ons deel uit van duurzaamheid. Daarnaast verwelkomen we jaarlijks heel wat scholen en leerlingen.”
"Je kan perfect duurzaam en rendabel zijn, als je de goede balans zoekt tussen dierenwelzijn en productie."