Duurzame verpakkingen in de praktijk
Verpakkingen
|11 oktober 2023
Inex: “Als eerste consumptiemelk in PET verpakken”
Inex verwerkt elke dag ongeveer 1 miljoen liter melk van 450 melkveehouders. Dat doet het zuivelbedrijf met 450 medewerkers vanuit het Oost-Vlaamse Bavegem. De site telt 24 verschillende productielijnen en maakt naast consumptiemelk ook chocolademelk, yoghurtdrinks, room en yoghurt. De PET-lijn is een nieuwe lijn sinds 2020.
Steven Dierickx, Managing Director: “Als eerste in België hebben we gekozen om consumptiemelk in PET te verpakken. Dat hebben we gedaan omwille van het feit dat we melk kunnen produceren met een CO2-voetafdruk die 25% lager is. De efficiëntie van de lijn is een eerste voordeel, waardoor we jaarlijks ongeveer 5% aan energie en vier olympische zwembaden aan water kunnen besparen. Daarnaast hebben we gekozen voor PET omwille van de recycleerbaarheid van de verpakking. Jaar na jaar streven we er ook naar om onze flessen lichter te maken. De tweede PET-lijn is ondertussen besteld en zal in 2024 actief worden.”
FrieslandCampina: “In 2050 volledig klimaatneutraal”
FrieslandCampina is een multinationale zuivelonderneming, met bekende merken als Campina, Joyvalle, Cécémel, Fristi en Nutroma. In België telt FrieslandCampina 1.250 medewerkers. Duurzaamheid is echt een prioriteit voor de zuivelspecialist.
Sarah De Meester, Communication & PR Officer: “Met ons duurzaamheidsprogramma ‘Nourishing a better planet’ zetten we in op betere inkomsten voor onze melkveehouders, een beter klimaat, betere biodiversiteit maar ook duurzamere verpakkingen. Recent investeerden we in een derde PET-lijn in onze productiesite in Aalter. Daardoor vermijden we maximaal om nieuwe materialen te gebruiken en streven we naar 100% gerecycleerd materiaal. Door middel van een jasje met rits om de PET-fles helpen we consumenten om hun verpakkingen beter te sorteren en te recycleren. Het is onze ambitie om tegen 2025 95% van ons verpakkingsportfolio hernieuwbaar of herbruikbaar te hebben, en tegen 2050 willen we volledig klimaatneutraal zijn.”
Olympia: “52% minder CO2-uitstoot met onze verpakking”
Olympia werd in 1946 opgericht door de familie Van Impe. Het zuivelverwerkingsbedrijf is gevestigd in Herfelingen, in het Pajottenland. Olympia verwerkt dagelijks duizenden liters melk naar zes productgroepen, waaronder room, desserten, boter en ijs. Verpakkingen is een vaste pijler binnen het duurzaamheidsbeleid van Olympia.
Communicatiecoördinator Verena Pynaert: “We werken samen met de producent van de SIG-verpakkingen, specifiek met de SIGNature-verpakking. Dat is een verpakking die bestaat uit 95% plantaardige, vernieuwde materialen en die ook 100% recycleerbaar is. In de verpakking zit een zeer dunne aluminium laag die zelf ook nog eens recycleerbaar is. Bij het produceren van de verpakking wordt tot 52% minder CO2 uitgestoten. Naast de duurzame verpakkingen hebben we nog andere groene initiatieven lopen, zoals zonnepanelen, elektrificatie van ons wagenpark… We hebben ook een eigen waterzuiveringsinstallatie en we werken samen met onze melkveehouders om hun bedrijven duurzamer te maken, zowel qua productiemethodes als op het vlak van dierenwelzijn.”
Meer weten over duurzame verpakkingen?
Lees hier het interview met Peter Ragaert, professor verpakkingstechnologie aan de UGent.