Waterhergebruik in de praktijk
Water
|11 oktober 2023
Danone: “Jaarlijkse besparing van 500 miljoen liter water”
Danone is een toonaangevend multilokaal voedings- en drankenbedrijf. De site in Rotselaar is Danone’s grootste yoghurtproductiesite in Europa. Hier worden verschillende soorten yoghurt gemaakt, drinkyoghurts zoals Actimel of lepelyoghurts zoals Activia en Danone Fruit. Dankzij de installatie voor waterhergebruik – een investering van 2 miljoen euro in 2020 – draagt Danone bij aan de bescherming van het grondwater in de omgeving.
Jurgen Berckmans, Plant Director: “Via een innovatieve membraantechnologie zuiveren wij ons afvalwater op tot water van drinkbare waterkwaliteit. Dat water wordt hergebruikt voor het reinigen van onze processen. Zo besparen we jaarlijks 500 miljoen liter water, wat overeenkomt met het verbruik van 4.000 gezinnen of alle inwoners van de gemeente Rotselaar. Ons overtollig, gezuiverd afvalwater stellen we ter beschikking van boeren en tuinders uit de omgeving, zodat ze tijdens periodes van droogte hun akkers kunnen irrigeren. Ook deze innovatie rond waterhergebruik draagt bij tot een positieve verandering: gezonde en lekkere producten op de markt brengen die goed zijn voor de maatschappij en voor de planeet.”
Milcobel: "100% waterhergebruik tegen 2030”
Als zuivelcoöperatie verwerkt Milcobel de melk van ongeveer 1.700 aangesloten melkveehouders. Dat gebeurt op verschillende locaties in Vlaanderen, zoals in Langemark waar melk wordt verwerkt tot ijsjes, melkpoeder, boter en mozzarella. Richting 2030 ambieert Milcobel een totaal waterhergebruik van 75%.
Ruben Puype, Corporate Sustainability Manager: “Voor de productie van zuivelproducten hebben we heel veel water nodig. Dat komt omdat we heel vaak onze installaties moeten reinigen – denk maar aan de vrachtwagens die de melk moeten ophalen maar ook aan de opslagtanks, de kilometers leiding, de verwerkingsinstallaties... Om die waterbeschikbaarheid te garanderen, zetten wij vanuit onze duurzaamheidsstrategie al langer in op waterefficiëntie. We gebruiken bijvoorbeeld geen enkel grondwater meer en zetten vooral in op waterhergebruik. Op de site in Langemark starten we binnenkort met een pilootproject om afvalwater helemaal op te zuiveren tot drinkwaterkwaliteit. Ondertussen zijn er ook al onderzoeken bezig om richting 2030 naar 100% waterhergebruik te kunnen gaan op deze locatie. Op die manier kunnen we onze eigen waterkringloop volledig sluiten terwijl we onze watervoorziening volledig kunnen garanderen.”
Meer weten over watergebruik in de zuivelsector?
We interviewden waterexperte Charlotte Boeckaert van Vlakwa.